Ras

Caballo De Fuerza

Caballo De Fuerza

De PRE net zoals de Lusitano stammen af van een zeer oude lijn (4de eeuw voor Christus). Grieken en Romeinen gebruikten hen voor de oorlogsvoering en voor parades. Van de XIIde eeuw tot de XVIIde eeuw verspreidde de Iberische paarden zich over de ganse wereld terwijl ze de veroveraars van de Nieuwe Wereld vergezelden, en stonden ze aan de basis van het ontstaan van nieuwe rassen zoals Quarter Horses en andere Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse rassen en in Europa zorgden ze voor nieuwe rassen als de Fries, Lippizaner, Hackney, Alter Réal enz…) In 1571 sticht Philippe II de koninklijke stallen van Cordoue, hiermee de basis leggend aan de fokkerij van de PRE. Vanaf de XVde eeuw werden de PRE’s zorgvuldig geselecteerd en gefokt om de zuiverheid van het ras zeker te stellen. De lijnen van de monniken van Chartreux zijn nog steeds bij de meest zuivere (Cartugano). Sommige Spaanse fokkers, zich bewust van de dit historisch patrimonium, zetten zich sinds een 20-tal jaren in om ze terug in hun waarde te herstellen, zoals Don Alvaro Domecq, gewezen directeur van de Real Escuela del arte ecuistre.

Jambo CEN, Ecuries Chapelle Sainte Anne

Jambo CEN, Ecuries Chapelle Sainte Anne

De mannelijke PRE’s worden zelden gecastreerd en de merrie’s worden vaak enkel gebruikt voor de fokkerij. De meest voorkomende kleuren zijn schimmel en bruin, maar tegenwoordig zijn alle kleuren toegestaan. De minimum schofthoogte voor hengsten is 1.54m maar we vinden ze nu steeds vaker 1.65m of groter.

Met zijn prachtige behang en zijn ronde bouw, is de PRE een majestueus paard, gezegend met bewegingen die tegelijkertijd verheven en groot zijn. Zijn specifieke bouw maakt dat dit paard voorbestemd is om te verzamelen en dus niet alleen een zeer goed dressuurpaard is maar ook zeer geschikt voor working equitation. De Spaanse paarden hebben meestal een eerlijk en gewillig karakter, zitten goed in hun hoofd en zijn vrijgevig met een ruiter die hen respecteert. Het volstaat om het aan een eigenaar van een PRE te vragen “eenmaal een PRE : nooit meer een ander ras”.