Geschiedenis

De PRE net zoals de Lusitano stammen af van een zeer oude lijn (4’de eeuw voor Christus). Romeinse schrijvers als Plutarco, Plinio en Séneca vertellen ons over het paard van Hispania, als een prachtig exemplaar, volgzaam, arrogant en moedig, ideaal voor de oorlog en voor de wedstrijden die werden georganiseerd in de circussen van die tijd.

In 1571 sticht de katholieke koning Philippe II de Koninklijke Stallen van Córdoba, hiermee de basis leggend aan de fokkerij van de PRE. Hiervoor selecteerde hij de beste hengsten en merries uit de provincies langs de rivier de Guadalquivir waar in die tijd de belangrijkste paardenkwekers gelegen waren. Dit werd dus de Koninklijke Fokkerij, die mettertijd de Nationale Fokkerij werd.

Sinds de 7’de eeuw tot de 8’ste eeuw verspreidde de Iberische paarden zich over de ganse wereld terwijl ze de veroveraars van de Nieuwe Wereld vergezelden, zo lagen zij aan de oorsprong en basis van het grootste deel van de rassen op dit continent, zoals o.a. de Quarter Horse.

In Europa, kende Spanje rond die periode zijn gouden eeuw … en het meest bijzondere geschenk dat de Spaanse monarchie kon geven waren deze prachtige paarden. Ze hadden een uitstekende reputatie en waren bepalend voor de geboorte van bepaalde rassen in Centraal-Europa. De rassen zoals de Fries, de Lipizzaner, de Paso Fino of andere Centraal-Europese warmbloedrassen kennen hun ontstaan met behulp van het Spaanse paard.

Het aantal PRE’s wereldwijd ligt momenteel bijna op 170.000 in meer dan 60 landen.