Tribunales de Reproductores Calificados (TRC)

Als volgende stap na de APTO-keuring kan men als fokker, indien men dit wenst, het paard aanmelden voor een bijkomende keuring voor de Tribunal de Reproducteurs qualifiés (TRC) waar de bouw, gedrag, beweging, functionaliteit en geschiktheid als rijpaard van het paard beoordeeld worden. Ook wordt het paard veterinair onderzocht op eventuele erfelijke- en voortplantingsgebreken door een gekwalificeerde dierenarts. Ook worden van de paarden röntgenfoto’s gemaakt, hierbij worden de Metacarpo-Phalangeal (het kootgewricht) en de Tarsalverbindingen (het spronggewricht) onderzocht. Als het paard positief door deze uitgebreide veterinaire keuring komt, wordt hij aangeboden voor een jury. Zij beoordeelt de beweging en functionaliteit van het paard, deze onderdelen maken 25% van de totaalbeoordeling uit. Om een TRC keuring te kunnen organiseren buiten Spanje moeten er minimaal 25 paarden worden aangemeld op één locatie (in Spanje hoeven dit maar 5 paarden te zijn).

Voorwaarden voor inschrijving TRC

 • Hengsten dienen minstens 1,55m groot te zijn en merries 1,53m.
 • Men dient minstens een gemiddelde van 70 punten te behalen, zonder dat een jurylid minder dan 5 punten geeft voor een deel van het lichaam.
 • Doorstaan van een röntgenologisch onderzoek waarin bevestigd wordt het paard geen osteochondrose, osteopathie of een dergelijke afwijking heeft.
 • De hengsten dienen te slagen voor een check-up van zijn voortplantingssysteem en er dient een spermaonderzoek gedaan te worden waarin zijn vruchtbaarheid wordt getest.
 • De merries dienen minstens eenmaal een veulen hebben voortgebracht of zwanger zijn. Daarbij dient er een echo gemaakt te worden van haar voortplantingssysteem waaruit blijkt dat zij niet lijdt aan een aangeboren afwijking.

Meer info:

TRC in België

Si vous êtes interesé pour présenter votre cheval pour le TRC, n’hésitez pas de nous contacter.

 • TRC België 2010

Breeding Stock Categorieën

Sinds 14 november 2003 is ANCCE verantwoordelijk voor de uitvoering van het “PRE genetisch veredelingsprogramma”, zoals voorgeschreven door het Spaanse Ministerie van Milieu, Landbouw en Visserij. Binnen dit veredelingsprogramma zijn alle paarden genetisch beoordeeld en in vier categorieën ingedeeld. Deze genetische beoordeling en indeling in categorieën zijn opgenomen middels 4 registers in het LG ANCCE stamboek. De categorieën/registers zijn: (Klik hier voor meer info)

groenReproductor Jóven Recomendado: JRR – Jonge preferente fokpaarden

 • en Aptitud Morfológica: Young Recommended Breeding Stock for Conformation
 • para la Doma Clásica: Young Recommended Breeding Stock for Dressage

Het predicaat “Recomdado” betekent letterlijk “aanbevolen”. Dit kan worden verdiend door iedere PRE tussen 4 en 6 jaar die deelneemt aan roeven voor jonge paarden in de FEI en die een combinatie van morfologie- en functionaliteitspunten heeft verzameld. Op deze wedstrijden wordt gekeken naar de functionaliteit van het paard voor de dressuur, morfologie of de geschiktheid onder het zadel. Door aan deze wedstrijden mee te doen, kunnen de paarden op deze manier worden “aangeprezen”. Door deze extra aandacht kan er meer animo voor het bepaalde paard komen en kan hij dus meerdere nakomelingen produceren. Het predicaat kan worden gezien als een soort “marketing strategie” om bepaalde type paarden te promoten. Wanneer er meerdere nakomelingen van het paard zijn, kan worden gekeken of hij als “Mejorante” kan worden beschouwd.

Er is echter een “klein” probleem, de wedstrijden om aan dit predicaat te kunnen komen worden alleen in Spanje verreden. Dit kan worden gezien als bescherming van de Spaanse paardenmarkt. Een paard wat niet uit Spanje komt zou dus speciaal naar Spanje moeten komen om eventueel in aanmerking te komen voor deze en verdere titels.

Een paard komt alleen in aanmerking voor dit predicaat wanneer zij een hogere genetische index hebben dan het gemiddelde van de beoordeelde populatie (100) en een leeftijd hebben tussen de 4 en 6 jaar. Wanneer dit predicaat behaald is, kan vanaf de leeftijd van 7 jaar het paard in aanmerking komen voor het predicaat “Mejorante” en “Elite”, mits het paard voldoet aan de vereisten die voor deze categorieën gelden in het kader van het veredelingsprogramma. Een van voorwaarden is toename van de betrouwbaarheid (herhaling) van de genetische index tot een bepaalde grenswaarde. Dit wordt afgemeten aan de mate waarin het betreffende paard en/of de nakomelingen en/of naaste familie (bijvoorbeeld broers/zussen) in de daarvoor bestemde tests vergelijkbare resultaten te zien geven.

roodReproductor Calificado: Qualified Breeding Stock

Het predicaat “Calificado” verkrijgt een paard na een positief resultaat van een veterinair onderzoek op eventuele erfelijke- en voortplantingsgebreken. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt van o.a. kootgewricht en het spronggewricht. Daarna wordt het paard voorgesteld voor een toelatingscommissie die het paard beoordeelt op beweging en functionaliteit, wat voor 25% meetelt in de totaalbeoordeling.

blauwReproductor Mejorante: Improver Breeding Stock

 • en Aptitud Morfológica
 • para la Doma Clásica

Een paard met het predicaat “Mejorante”, is een paard wat als “verbeteraar van het ras” wordt gezien. Een paard komt alleen in aanmerking voor dit predicaat wanneer hij 7 jaar of ouder is. Verder moet hij aan alle eisen van het genetisch veredelingsprogramma voldoen en een genetische index hebben die hoger ligt als die van de gemiddelde beoordeelde populatie (100). Als het gemiddelde van deze populatie op 100 wordt gesteld, moet hij daar dus boven zitten met een betrouwbaarheidswaarde van 0,6 of meer. De betrouwbaarheidswaarde wordt bekeken aan de hand van de resultaten van zijn naaste familie (broers, zussen) en/of zijn nakomelingen in de daarvoor bestemde tests vergelijkbare resultaten te zien geven. Deze ‘verbeteraars’ geven dus een grotere kans op nakomelingen die op één of meerdere kenmerken verbeterd zijn ten opzichte van de andere ouder. Zij zorgen er dus voor dat de rasstandaard op een hoger niveau kan komen.

OranjeReproductor de Élite: Elite Breeding Stock

Het “neusje van de zalm” onder de Pura Raza Española’s zijn de paarden met het predicaat “Elite”. Een paard wordt in het register voor “Elite” fokpaarden binnen het stamboek opgenomen, wanneer hij aangemerkt wordt als preferent binnen het veredelingsprogramma en voldoet aan de aanvullende eisen van de categorie Elite:

 • Het paard moet prestaties hebben geleverd in de sport welke zijn opgenomen in “Libre de Meritos”.
 • Ook moeten nakomelingen van het paard prestaties hebben geleverd in de sport en moeten deze zijn opgenomen in “Libre de Meritos”.

Er zijn tot nu toe dan ook maar drie hengsten in het bezit van dit predicaat: Ermitaño III, Impaciente II en Utrerano VII.

Catálogo de Reproductores de Pura Raza Española – Catalog of PRE breeding stock

2018

2017

2016

2015

2015

2014

2014

2013

2013

2012

2012

2011

2011

2010

2009

2008

2007

2006