APTO-keuring

APTO logo ANCCEOm een veulen in te kunnen schrijven als Pura Raza Española, dienen beide ouders eerst voorgesteld worden voor een Spaanse veearts, toegewezen door ANCCE-España. Deze veearts beslist of het paard voldoet aan de rasnormen om ingezet te worden voor de fokkerij. Deze premiekeuring is dus de eerste stap van de Pura Raza Española in zijn volwassen leven.

Volgende APTO-keuring

Voor meer informatie over de volgende APTO-keuring, klik hier. Aarzel niet contact met ons op te nemen via Studbook@ancce-belgica.be indien je vragen hebt. En klik hier voor je in te schrijven.

Voorwaarden voor inschrijving
 1. Het paard moet minstens 3 jaar oud zijn (kalenderleeftijd op de dag van de keuring.
 2. Minimum stokmaat: hengsten: 1,54m, merries: 1,52m Opgelet want deze minimum schofthoogte is een vereiste om goedgekeurd te kunnen worden! (categorie 1)
 3. Het paard wordt gepresenteerd aan de hand en dient ongeveer een 15-tal minuten stil te blijven staan. Daarna wordt hij gepresenteerd in de drie gangen op een cirkel.
Verloop keuring

In eerste instantie wordt uw paard nagekeken en gemeten om zeker te zijn dat deze voldoet aan de rasnormen. Verder wordt er gekeken of het paard geen erfelijke gebreken heeft, zoals o.a. een kiephals, hertenhals en andere zaken zoals bijvoorbeeld melanomen en de standen van de benen, hoeven, knieën, enz.

Julieta XIII, Yeguada Bandino

Vervolgens wordt het paard gelongeerd in stap, draf en galop om de gangen te beoordelen.Elevada YML, Capg-Horses

Als het paard alle onderdelen van de APTO-keuring positief heeft doorlopen, verkrijgt hij een gele sticker in zijn paspoort als bewijs dat hij APTO-goedgekeurd is.

Reglement in verschillende talen

De verschillende meetpunten en diskwalificerende factoren (en de verschillende categorieën) staan vermeld op de verschillende formulieren hierna:

Certificado Aptitud BasicaWanneer wordt een paard afgekeurd?

Geen enkel paard is perfect, daarom zijn er verschillende categorieën van eventuele gebreken:

 • Categorie 1: diskwalificerende gebreken (“defectos descalificantes”)
 • Categorie 2: zeer zware gebreken (“defectos muy graves”)
 • Categorie 3: zware gebreken (“defectos graves”)
 • Geen keuring mogelijk: bv. vanwege niet stilstaan bij de vele metingen: in dit geval zal het paard weggestuurd worden en heeft men de mogelijkheid het paard een volgende keer voor te stellen.

Als een paard één gebreken heeft uit “Categorie 1”, betekent dit de onmiddellijke diskwalificatie van het paard en een niet-APTO tot gevolg. Bij een aantal andere meetpunten, hangt het er van af hoeveel gebreken het paard vertoont en in welke categorie deze voorkomen. Als er sprake is van drie gebreken in “Categorie 2”, dan wordt het paard ook niet goedgekeurd en dit is ook het geval bij 5 gebreken uit “Categorie 3”. Een paard dat bij de eerste APTO-keuring niet goedgekeurd wordt, krijgt het in het paspoort een sticker “no apto”, zonder vermelding op de website van LG ANCCE. Als een paard afgekeurd wordt bij de keuring, mag de eigenaar hem een tweede maal aanbieden, indien hij denkt dat dit van nut kan zijn. Wordt het desbetreffende paard bij de herkeuring ook afgekeurd, dan is het paard levenslang afgekeurd voor de fokkerij en wordt dit ook vermeld op de website van LG ANCCE. Dit betekent dat eventuele nakomelingen van dit paard niet als raszuivere PRE in het stamboek kunnen worden opgenomen. Het paard zelf blijft natuurlijk wel een PRE.

Enkele voorbeelden van “diskwalificerende gebreken” (Categorie 1):

 • “cuello de gato” (valnek) bij een cijfer vanaf 6 (tussen vallend en gevallen);
 • een hertenhals;
 • niet-accidentele cryptorchidie (niet-ingedaalde testikel in het scrotum) en niet-accidentele monorchidie (aanwezigheid van één enkele testikel in het scrotum);
 • schofthoogte kleiner dan 1,54m bij de hengsten en kleiner dan 1,52m bij de merries;
 • proportie-index kleiner dan 95 en groter dan 105;
 • de proportie-index “schofthoogte x 100 / lengte van het lichaam” mag niet kleiner zijn dan 95 en niet groter dan 105;
 • profiel van het hoofd dat ultra concaaf, concaaf geclassificeerd 2 of ultra convex;
 • witte vlek(ken) op het lichaam met een depigmentatie (roze) van de huid van minimaal 3cm (wanneer de huid zwart is onder een eventuele vlek, is dit geen uitsluitende factor);
 • grote witte bles waarbij de bles door het oog gaat of zelfs voorbij het oog gaat;
 • witte aftekening aan de benen die tot aan of boven het handwortelgewricht komt;
 • witte aftekening aan de achterbenen die tot aan of voorbij het spronggewricht komt;
 • 2 verschillende kleur ogen;
 • afwijkende kleur ogen t.o.v wat karakteristiek is voor de vachtkleur.

Enkele voorbeelden van “zeer zware gebreken” (Categorie 2):

 • “cuello de gato” (valnek) vanaf een 5 (vallend);

Enkele voorbeelden van “zware gebreken” (Categorie 3):

 • “cuello de gato” (valnek) vanaf een 4 (tussen twijfelachtig en vallend);

Een optelling van een bepaald aantal ernstige afwijkingen of zeer ernstige afwijkingen, kunnen ervoor zorgen dat een paard niet goedgekeurd wordt bij zijn valorisatie. Pas als uw paard voldoet aan de vereisten van de ANNCE-España, kan deze al dan niet goedgekeurd worden voor de fokkerij. Een merrie wordt dan APTA verklaard en een hengst APTO. Het betreft het basisch certificaat voor dekking (« Certificado Aptitud Basica para la Reproducción »). Elke nakomeling van deze APTA of APTO paard kan in het stamboek opgenomen worden. Indien dit niet het geval is, blijven ze PRE, maar hun nakomelingen zullen niet opgenomen worden in het stamboek van de PRE’s. Indien een paard niet goedgekeurd wordt, mag de eigenaar zich op een later tijdstip een 2’de maal aanbieden indien hij denkt dat dit van nut kan zijn. De beste APTO paarden kunnen zich vervolgens aanbieden om CALIFICADO te worden. Dit wil zeggen dat ze gekwalificeerde dekhengsten zijn in België. Er zijn maar weinig calificado hengsten in België, aangezien deze titel enkel wordt uitgereikt na een rigoureuze en doorgedreven selectie van de APTO hengsten. Het ultieme niveau is ELITE dekhengst.

Administratieve vereisten
 1. De eigenaar moet de Codigo Ganaderio Criador (Fokkerscode) in zijn bezit hebben.
 2. De “Carta de Titularidad” van het paard dient op naam te staan van de fokker-eigenaar.
 3. Vervolgens dient er een aanvraag ingediend te worden voor de SSI 206 dienst (Apititud Básica para la Reproducción). Voor de paarden met een niet-erkende DNA (eerder zeldzaam), moet een bijkomende aanvraag ingediend worden, nl. De SSI 516 (Solicitud Analítica- bloedonderzoek-identiteitscontrole)
 4. De aangevraagde services (SSI 206: 145€ (135€ voor onze leden) + eventueel SSI 516: 100€) dienen tijdig betaald te worden op de rekening van ANCCE-Bélgica (BE05 4590 0932 3175 – KREDBEBB)
 5. Bij de keuring dient men het officieel stamboekbewijs bij zicht te hebben. Opgelet! Geen enkele goedkeuring kan geschieden indien de Spaanse papieren niet aanwezig zijn.

Indien je een paard wenst voor te stellen waarvan de papieren nog niet in orde zijn, contacteer het Technisch Secretariaat die je hierover verder zal inlichten.