Een PRE Kopen

Ben je gevallen voor de Pura Raza Española en wens je zelf ook zo’n prachtig paard in bezit te hebben? Hier zijn enkele nuttige tips en informatie om je te helpen met een juiste keuze te maken.

Iberisch paard, Andalusiër, Spaans paard, PRE?

Bladerend door de advertenties van paarden, komt men bovenstaande termen tegen en hoewel ze er voor u misschien wel hetzelfde kunnen betekenen, toch is dit niet het geval. Gezien de rasechte PRE een goede naamsbekendheid heeft, zijn er sommige verkopers die bewust wat vaag blijven over de papieren van het paard. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of de termen wel juist gebruikt worden.

  • Iberisch paard: Een Iberisch paard is een paard dat afkomstig is van het Iberisch schiereiland, dus uit Spanje of Portugal. Hierbij is het niet noodzakelijk dat het paard een stamboom heeft, maar gewoon en Spaans of Portugees paspoort heeft.
  • Andalusiër – Spaans Paard – Hispano: Een Andalusiër, een Hispano of een Spaans paard is een paard afkomstig van Spanje, maar net zoals een Iberisch paard, niet noodzakelijk een stamboom heeft. Indien dit zo is, heeft het paard enkel een Spaans paspoort.
  • PRE – Pura Raza Española: Een PRE is een Spaans paard ingeschreven in het Stamboek (Libro Genealogico) voor de PRE’s dat gehouden wordt door ANCCE (Asociacion National de Criadores del Caballo Español), voorheen werd het Stamboek beheerd door het ministerie van landbouw in Spanje (ministerio de agricultura). Men zegt daarbij dat hij volle papieren heeft (in het Frans plein papiers, PP). Beide ouders van een PRE dienen ook ingeschreven te zijn in het stamboek én moeten goedgekeurd zijn voor de fokkerij (APTO, zie APTO/APTA-keuring).
  • Cartujano: De “Cartujano” maakt deel uit van de familie (of stam) van de Pura Raza Española.

Natuurlijk bestaan er heel wat goede Iberische paarden die niet ingeschreven zijn in het stamboek … maar het gaat hier dan niet over een PRE! Van een ingeschreven paard wordt steeds gecontroleerd bij de geboorte of het wel werkelijk gaat over een Pura Raza Española aan de hand van een DNA-test. Daarnaast worden enkel die paarden ingezet voor de fokkerij (APTO-goedgekeurd) als ze aan de strikte rasstandaarden van het ras voldoen. Bij de aankoop van een PRE kan men zijn pedigree opzoeken via de website van Libro Genealógico van ANCCE. Hier kan men onder andere vinden door wie het paard is gefokt, of het paard goedgekeurd is voor de fokkerij, of er een kleurentest is gebeurd, welke nakomelingen het paard reeds heeft, … . Dit zijn elementen waarbij men zeker rekening dient mee te houden bij de aankoop van uw nieuwe paard!

Elegido CXXXV & Pieters-Driesen Evelyn

Een PRE … tegen welke prijs?

Nu we een onderscheid hebben gemaakt tussen een Iberisch paard, een Andalusiër en een PRE, kunnen we spreken over het budget bij de aankoop van een PRE. Ten eerste moet je eerst bepalen waarvoor je je paard wilt gaan gebruiken, wat zijn als het ware jouw toekomstplannen. Ben je op zoek naar een veulen van 6 maanden, een recreatiepaard, een wedstrijdtopper op niveau Saint-Georges, een merrie met zeer goede bloedlijnen voor de fokkerij of een paard die prijzen heeft weggekaapt op de morfologiewedstrijden? Deze paarden zullen allen een verschillend prijsniveau hebben. Dit betekent helemaal niet dat het paard geen goede PRE is of net wel. Het wilt enkel zeggen dat er voor de vele verschillende soorten mensen, met verschillende budgetten, verschillende PRE’s bestaan. Iedere fokker heeft zijn eigen visie op de fokkerij en zijn ideaalbeeld van een PRE. Bepaalde fokkers letten op kleur, andere op de functionaliteit van het paard voor dressuurwedstrijden, nog andere wensen net een paard te kweken dat veelzijdig is.

Men kan best de rubriek van de fokkers bekijken op deze website, om die Belgische fokkers te ontdekken die die paarden kweken waar jij naar op zoek bent. Het zijn allen mensen gepassioneerd door de PRE, die jou graag willen helpen met advies en tips bij de zoektocht naar het juiste paard. Daarnaast vind je op de website ook paarden die te koop worden aangeboden door onze leden in de rubriek ‘Verkoop & Dekkingen‘. Om jou te helpen een budget te bepalen, kan je rekening houden met de volgende richtlijnen:

  • Een net gespeend veulen is natuurlijk goedkoper dan een paard onder zadel. Hoe ouder het paard wordt, hoe meer ervaring deze heeft (meer doorgereden, dressuur, wedstrijden, …) en stijgt zijn waarde. Een jong paard is vaak goedkoper, maar let op, want er is een ervaren ruiter nodig om het paard op te voeden en later in te rijden. Wees realistisch over jouw eigen kennis en kunde en voorkom eventuele fouten door een goede instructeur in te huren die je kan helpen met de opleiding.
  • Een hengst is over het algemeen duurder dan een merrie of ruin. Volgens de Spaanse traditie worden hengsten zelden gecastreerd en worden vaak enkel zij onder het zadel gebracht tijdens wedstrijden en shows. Zij hebben een grotere waarden dan de ruinen, doordat ze ook gebruikt kunnen worden voor de fokkerij. Vaak worden de merries in Spanje enkel gebruikt als fokmerrie en worden ze niet onder het zadel gebracht. Toch is hier verandering aan het komen en vindt men steeds vaker goede PRE-merries die hun mannetje staan onder het zadel en die vaak goedkoper zijn dan de hengsten met hetzelfde niveau.
  • Paarden die goedgekeurd zijn voor de fokkerij (APTO/APTA of Calificado) zijn duurder dan paarden die niet zijn goedgekeurd.
  • Paarden met een ‘speciale’ kleur, zoals vos, valk, palomino, cremello, … zijn duurder dan paarden met dezelfde kwaliteiten die een ‘klassieke’ kleur hebben (schimmel, bruin en zwart). Tot 2002 werden enkel de klassieke kleuren goedgekeurd in het stamboek. Gelukkig zijn de ‘speciale’ kleuren niet verdwenen en momenteel zijn er zelfs fokkerijen gespecialiseerd in deze kleuren. Het is omwille van hun zeldzaamheid dat deze paarden tegen een hogere prijs worden verkocht.
  • De afstamming van het paard heeft ook een invloed op de verkoopsprijs. Een PRE afkomstig van een gerenommeerde fokker, met een prestigieuze pedigree waarin paarden voorkomen die iets hebben gemaakt op wedstrijdniveau of die het label Calificado hebben gekregen, is natuurlijk duurder dan een PRE met een meer bescheiden afkomst.

Om deze redenen is het mogelijk een PRE te vinden voor vrijwel alle budgetten. Toch dient men zich bewust te zijn van de kosten van de fokker. Tussen de selectie van de hengst en merrie en de verkoop van een product, zijn er duizenden euro’s geïnvesteerd. Het spreekt voor zich dat ze een deel van hun investering kunnen terughalen via de vraagprijs. Daarnaast moet je ook steeds in het achterhoofd houden dan niet de aankoopprijs van een paard het duurste is, maar het onderhoud gedurende de rest van zijn leven (stalling, dierenarts, hoefsmid, uitrusting, …).

Een PRE kopen in Spanje?

Misschien ben je aan het overwegen een PRE te kopen in Spanje of via een tussenpersoon in België? Wij zijn ons allen bewust van de economische crisis in Spanje en hebben allen gehoord van fokkerijen die hun paarden naar het slachthuis sturen omdat ze deze niet verder kunnen onderhouden. De verleiding is dan reëel om een goede deal te slaan. Men zegt soms dat het mogelijk is om een topper te kopen tegen een spotprijs? Niets is minder waar. Wij kunnen jou enkel waarschuwen voor dergelijke praktijken. Je kunt het vergelijken met een Ferrari die jou voor 500€ wordt aangeboden, waarbij je al snel terecht komt bij een malafide tussenpersoon die jou paarden aanbiedt hier in België of in Spanje en die het niet te nauw nemen met de papieren die nakomen (… en nooit in orde geraken) of soms zelfs de gezondheid van het paard. Pas op voor paarden met gebreken zoals kreupelheid en ziektes die in sommige gevallen slim verborgen worden …

Een paard tegen een spotprijs kopen, kan je meer geld doen ‘verliezen’ dan ‘winnen’.

Daarom raden wij aan om steeds professioneel advies in te huren bij de aankoop van een paard, een volledig veterinair onderzoek laten uitvoeren door jouw veearts (incl. foto’s) en zeer strikt zijn in verband met de papieren en de identificatie van het paard. Uiteraard zijn er goede, respectabele fokkers in Spanje die prachtige PRE’s verkopen die gezond zijn en in orde zijn met hun papieren tegen vergelijkbare prijzen als hier in België. Deze paarden kunnen hier in België geïmporteerd worden. Wij raden aan om naar een dergelijke fokker te gaan voor enkele dagen en zo een doordachte keuze te maken tussen zijn paarden. Ook hier duiden we op de belangrijkheid van een veterinair onderzoek en eventueel zelfs advies van een professional.

Julieta XIII & Anicée Bandino, Yeguada Bandino

Welke zijn de noodzakelijke papieren?

Het paard dient afgeleverd te worden wordt afgeleverd met zijn Spaanse papieren: een PRE-paspoort en een Carta de Titularidad/Carta de Propriedad (correct ingevuld en ondertekend!).

Meer informatie over de verschillende soorten (Spaanse) paspoorten vind je hier.

De nieuwe eigenaar moet ervoor zorgen dat de papieren worden aangepast aan de normen van zijn land. (“2. Inschrijving in de Belgische database (BCP)” zie hieronder.)

Alle PRE’s staan geregistreerd in het stamboek. Het is belangrijk dat je als nieuwe eigenaar de verandering van eigenaar aan hen meldt. (“3. Inschrijving in het stamboek” zie hieronder.)

Opgelet bij het importeren van een paard in België of bij de aankoop van een paard dat nog niet is geregistreerd in België!

Bij het importeren van een paard in België (of bij aankoop van een paard dat nog niet is geregistreerd in België) dienen de volgende 3 punten in orde gebracht worden, alvorens het paard wettelijk in orde is en daarbuiten kan men zich ook lid maken van onze vereniging ANCCE-Bélgica (punt 4).

  1. Exportcertificaat = nummer aanvragen bij de AFSCA-FAVV van uw regio
  2. Inschrijving in de Belgische database = BCP mét exportcertificaat (zie punt 1), aanmelden via www.horseID.be
  3. Inschrijving in het stamboek ANCCE
  4. Lidmaatschap vereniging ANCCE-Bélgica

Hieronder meer informatie over deze 4 punten.

1.Exportcertificaat

Voor ieder paard dat geïmporteerd wordt naar België dient een exportcertificaat opgesteld te worden. Belangrijk hierbij is dat zowel de ‘verzender’ als de ‘ontvanger’ van het paard (= importadres) bij AFSCA-FAVV geregistreerd staan. M.a.w. een importeur (iemand die een paard in het buitenland koopt en naar België wilt invoeren), moet zelf bij AFSCA-FAVV geregistreerd staan. Dit nummer is verschillend met het stamboeknummer (zie stap 3) en dient eenmalig aangevraagd te worden bij AFSCA-FAVV. Gelieve hiervoor contact op te nemen met AFSCA-FAVV van jouw regio. Daarnaast moet je rekening houden dat een exportcertificaat slechts 30 dagen geldig is! Dit betekent dat een paard dat geïmporteerd wordt, binnen de 30 dagen ingeschreven dient te zijn in de Belgische database (zie punt 2).

Let op als je via de handel koopt en de handelaar het paard nog niet heeft laten registeren in de Belgische database (punt 2) – dan ben jij als koper verantwoordelijk en kan je mogelijk beboet worden!

2. Inschrijving in de Belgische database (BCP)

Vanaf het moment dat het paard Belgisch grondgebied betreedt, dient men sinds 2008 wettelijk te beschikken over:

  • Een microchip
  • Een paspoort dat conform is volgens de Europese Unie (waaronder het paspoort uitgegeven door ANCCE)
  • Geregistreerd is in de centrale databank (Belgische Confederatie van het Paard): Iedere eigenaar van een paard is verplicht om het paard in te schrijven bij de Belgische Confederatie van het Paard (BCP). Indien men deze inschrijving verzuimt dan kan men een administratieve boete opgelegd krijgen in geval van controle, die tegenwoordig veelvuldig gedaan worden.

Bij het importeren (kopen, repatriëring, …) van een paard uit het buitenland, dat nog niet is geregistreerd in België, is het dus noodzakelijk om een aanvraag tot identificatie rechtstreeks te doen aan de Belgische Confederatie van het Paard (via mail of online via HorseID) (en dus niet aan het stamboek) binnen 30 dagen na invoer. Deze verplichte identificatie kan sinds april 2016 snel en eenvoudig online, via het platform www.horseID.be. Je vermijdt op deze manier een pak papierwerk. De BCP heeft de tarieven ook aangepast, waardoor het voordeliger is geworden om jouw paard online in te schrijven in de centrale databank. Kies je er toch voor om jouw paard op de traditionele, niet-digitale manier te laten encoderen, dan zal je daar meer voor betalen. Meer informatie vind je op de website van de Belgische Confederatie van het Paard, of via de website van het Paardenpunt Vlaanderen.

Je dient hiervoor het volgende in bezit te hebben:

  • een geldig paspoort;
  • een exportdocumenten (gezondheidscertificaat) op jouw naam, opgesteld door een bevoegde autoriteit van het land van oorsprong. Het nummer voor geadresseerde is afhankelijk van FAVV/AFSCA, gelieve hiervoor contact op te nemen met het FAVV/AFSCA van uw regio. Opgelet! Exportcertificaten zijn slechts 30 dagen geldig! (zie punt 1)

Je bent in overtreding met de Belgische wetgeving wanneer je dit niet tijdig doet met een volledig dossier. Klik hier voor meer details.

Je bent niet zeker of het paard reeds geregistreerd is in België? Ga naar de website van HorseID en controleer het of contacteer de BCP of Paardenpunt Vlaanderen.

De volgende tekst van PaardenPunt Vlaanderen is volledig gewijd aan de documenten die je nodig dient te hebben bij het importeren van een paard uit het buitenland.

Let op als je via de handel koopt en de handelaar het paard nog niet heeft laten registreren in de Belgische database, dan ben jij als koper verantwoordelijk en kan je mogelijk beboet worden! Het is dus duidelijk dat als je een paard wilt importeren of via de handel aankoopt (waar de import niet is aangegeven bij de Belgische Confederatie van het Paard (HorseID), er heel wat meer bij komt kijken dan wanneer je een paard rechtstreeks aankoopt bij een bonafide Belgische fokker! Bij deze laatste vermijd je alle bovenstaande “problemen”.

3. Inschrijving in het stamboek

Voor meer informatie omtrent de inschrijving van het paard op jouw naam bij ANCCE, klik hier.

4. Lidmaatschap van de vereniging ANCCE-Bélgica

Het lidmaatschap van de vereniging is onafhankelijk van de stamboekdiensten. Je moet dus geen lid zijn van de vereniging om stamboekdiensten te ontvangen, maar het lidmaatschap geeft je gunsttarieven voor activiteiten/advertenties en bezorgt je een ledenmagazine ‘Mosquero’. Klik hier voor meer informatie hier omtrent.

Nog vragen?

De contactgegevens van onze Belgische fokkers kan je vinden in de rubriek ‘Fokkerij‘ en bekijk ook zeker de rubriek ‘Verkoop & Dekkingen‘. Aarzel niet hen te contacteren, zij zullen jou graag helpen met de zoektocht naar de geschikte PRE. Ook kan je steeds contact opnemen met ANCCE-Bélgica, wij doen steeds ons best jou zo spoedig mogelijk een antwoord te geven op jouw vragen.