Ras

De PRE net zoals de Lusitano stammen af van een zeer oude lijn (4’de eeuw voor Christus). Romeinse schrijvers als Plutarco, Plinio en Séneca vertellen ons over het paard van Hispania, als een prachtig exemplaar, volgzaam, arrogant en moedig, ideaal voor de oorlog en voor de wedstrijden die werden georganiseerd in de circussen van die tijd.

In 1571 sticht de katholieke koning Philippe II de Koninklijke Stallen van Córdoba, hiermee de basis leggend aan de fokkerij van de PRE. Hiervoor selecteerde hij de beste hengsten en merries uit de provincies langs de rivier de Guadalquivir waar in die tijd de belangrijkste paardenkwekers gelegen waren. Dit werd dus de Koninklijke Fokkerij, die mettertijd de Nationale Fokkerij werd.

Meer informatie over de geschiedenis van de PRE, klik hier.

Caballo De Fuerza

De mannelijke PRE’s worden zelden gecastreerd en de merrie’s worden vaak enkel gebruikt voor de fokkerij. De meest voorkomende kleuren zijn schimmel en bruin, maar tegenwoordig zijn alle kleuren toegestaan. De minimum schofthoogte voor hengsten is 1.54m maar we vinden ze nu steeds vaker 1.65m of groter.

Jambo CEN, Ecuries Chapelle Sainte Anne

Met zijn prachtige behang en zijn ronde bouw, is de PRE een majestueus paard, gezegend met bewegingen die tegelijkertijd verheven en groot zijn. Zijn specifieke bouw maakt dat dit paard voorbestemd is om te verzamelen en dus niet alleen een zeer goed dressuurpaard is maar ook zeer geschikt voor working equitation. De Spaanse paarden hebben meestal een eerlijk en gewillig karakter, zitten goed in hun hoofd en zijn vrijgevig met een ruiter die hen respecteert. Het volstaat om het aan een eigenaar van een PRE te vragen “eenmaal een PRE : nooit meer een ander ras”.